Szeretettel üdvözöljük a Nagyalásony - Dabrony - Nemesszalóki Társult Evangélikus Egyházközség hivatalos oldalán! Jó olvasást kívánunk!

2011. február 28., hétfő

Egyházkerületi nap és püspökjelölti bemutatkozás Pápán!

2011. február 26-án Pápán került sor a minden évben megrendezésre kerülő Egyházkerületi napra. Az idei évben kettős programmal szolgáltak a szervezők. Délelőtt Payr Sándorról hallhattak a résztvevők, aki egyházunk nagy egyháztörténészeként sokat tett a magyarországi evangélikusság fennmaradásáért.


A délután viszont egészen más témával kecsegtetett, a lassan finisébe érkező püspökválasztás két jelöltje mutatkozott be ismételten a kerületi napon egybegyűltek számára és ismertették programjaikat.

Az olykor kemény, válogatott  kérdések hallatán, melyet egyházkerületünk felügyelője, mint moderátor tett fel a püspökjelölteknek, sokszor volt olyan érzése a hallgatóságnak, többről van itt szó, mint puszta püspökválasztásról.

A két jelölt azonban állta a sarat és meggyőződéssel vallották meg azokat a gondolatokat, amelyek évek óta jellemezték őket.
Bencze András bátran és meggyőzően érvelt a stóla használata és az új liturgia, valamint az egyházkerület békés jövője mellett, míg Szemerei János nyíltan vállalta elkötelezettségét a gyülekezeteinkben ma is használt liturgia és a stóla nélküli Luther kabát mellett.

A majdnem két órán át tartó fórumon szó esett még a gyülekezetek nehéz helyzetéről, a fogyó evangélikusságról, a kitörési elképzelésekről, valamint a Dunántúli Egyházkerület jövőjéről.
(Gyülekezeteinkben a püspökválasztás 2011. március 20-án lesz!)

A vita végén Ittzés János püspök szavai zárták a kerületi napot.

Bízom benne a népes nagyalásonyi és nemesszalóki résztvevők sok élménnyel gazdagodtak és a keresztyének közötti testvéri szeretet megérzésével tértek vissza otthonaikba.

(Pongrácz Máté)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése