Szeretettel üdvözöljük a Nagyalásony - Dabrony - Nemesszalóki Társult Evangélikus Egyházközség hivatalos oldalán! Jó olvasást kívánunk!

2011. február 7., hétfő

Veszprém megyében járt a két püspökjelölt!

Gyülekezeteinket is élénken foglalkoztató téma, ki lesz a következő években a Nyugati (Dunátúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke Ittzés János püspök nyugdíjba vonulása után.
A választás a mi kezünkben van, március 20-án gyülekezeteink tagjai is dönthetnek a kérdésban. A felelős döntést segítendő hirdette meg egyházkerületünk azokat a fórumokat, ahol a két püspökjelölttel lehet jobban megismerkedni.
Veszprém megye abban a kiváltságos helyzetben van, hogy két ilyen fórumnak is helyt biztosít. Ahogy a beérkezett jelentkezésekből látni lehet, sokan szeretnének gyülekezetünkből is részt venni a második ilyen fórumon, amely Pápán lesz február 26-án.


Az első fórum viszont a hétvégén már le is zajlott. A veszprémi gyülekezet nagytermében megrendezésre kerülő beszélgetésre, főleg a Balaton északi partján élő evangélikusok jöttek el
Az alkalmat Isó Dorottya helyi lelkész imája nyitotta, majd Polgárdi Sándor esperes vette át a szót, és adta meg a lehetőséget a két püspökjelölt számára, hogy az egy előre megadott témában (szorványgyülekezetek helyzete) beszéljenek 20-20 percben.
Szemerei János, a gyülekezetünkben decemberben már szolgáló püspökjelölt a jó központi gazdálkodásban, a nagy gyülekezetek segítségében, a kis gyülekezetek élni akarásában és az imádságos életben látta a szorványgyülekezetek kitörési lehetőségeit.
Bencze Andrása az evangélikus identitás erősítését hangsúlyozta és a Krisztus követő élet fontosságára hívta fel a figyelmet.
Az ezt követő kötetlen beszélgetés során több kérdés is felmerül, de a fő téma az evangélikus egyházunk liturgikus rendje volt. Ebben a vitában, Szemerei János a magyar evangélikus hagyományok fontosságáról szólt és célként fogalmazta meg, hogy senkire ne erőltessenek rá olyan formákat, ami miatt akár eltávolodhat egy-egy gyülekezet közösségétől.
Bencze András az új liturgia értékeire hívta fel a figyelmet és emlékeztette a hallgatóságot, hogy ez is az evangélikusságunkból eredő forma.

A gyakran éles vita végén az ének és az imádság szavai emlékeztettek mindenkit a közös alap, Krisztus fontosságára.

Bízzunk benne, hogy a márciusi püspökválasztás során, az Istennek tetsző jelölt kerül kerületünk élére.

Pongrácz Máté

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése