Szeretettel üdvözöljük a Nagyalásony - Dabrony - Nemesszalóki Társult Evangélikus Egyházközség hivatalos oldalán! Jó olvasást kívánunk!

2011. augusztus 21., vasárnap

A mai istentisztelet útravaló gondolata


Kedves Gyülekezeti Tagok!

Innentől minden vasárnap reggel a blogon is közzé fogom tenni, hogy mi a vasárnapi istentisztelet, és benne az igehirdetés központi gondolata. Magunkkal vihetjük a gondolatot az előttünk álló hétre, újra és újra végigolvashatjuk az igéket - amiből ez a Szentlélek áldásával megszületett -, és formálódhatunk. Egyúttal mindig leírom már a következő vasárnap igéit és az Ágendában (szertartáskönyvben) szereplő központi gondolatot is, amikből megszületik majd egy hét alatt az igehirdetés címe és központi gondolata. (Az igék minden esetben az Útmutató aznapra szóló igéi.) Szabad és jó előre készülni, hogy lélekben is megérkezhessünk az istentiszteletre, és könnyebben belekapcsolódhassunk az ottani gondolatokba!

A mai istentisztelet és igehirdetés gondolata:

Közösség és folyamatos tisztulás Jézussal.

János evangéliuma 15. fejezetének első öt verse az igehirdetési alapige, 1 Korinthus 10,1-13 az olvasmány és Lukács 12,48b a köszöntő és ún. vezérige az istentisztelet kezdetén.
Közösség Jézussal: ahogyan a szőlővessző a tőkéről létezik, rajta és általa él (lsd. az igehirdetési alapigét), olyan szoros és éltető közösségben élünk Jézussal. Felismerjük ezt az életünkben? Imádkozunk azért, hogy ez még szorosabb és átélhetőbb legyen?
Folyamatos tisztulás Jézussal: a szőlősgazda a termő, Jézushoz tartozó vesszőket folyamatosan tisztogatja. Nem akarja, hogy bármi is terhelje a lelkiismeretünket és súlyként nehezedjen ránk, hanem folyamatosan megtisztít bennünket Jézus értünk történt áldozatáért.


A jövő vasárnapról
Szentháromság ünnepe utáni 10. vasárnap - augusztus 28.

igehirdetési ige: Róma 4,1-8
köszöntő ige: Zsoltárok 33,12
ún. kötelező olvasmány (oltár előtt elhangzik): Lukács 19,41-48
ún. fakultatív olvasmány (ami egyes gyülekezetekben elhangzik, egyesekben nem): 2 Mózes 19,1-6(7)
az Ágenda témája: Hit által igazulunk meg!


Ezen a napon Nagyalásonyban 10 órakor, és Dabronyban 11 órakor tartunk istentiszteletet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése