Szeretettel üdvözöljük a Nagyalásony - Dabrony - Nemesszalóki Társult Evangélikus Egyházközség hivatalos oldalán! Jó olvasást kívánunk!

2011. október 24., hétfő

Somlói nagytakarítás, avagy mi is részt vettünk a „72 óra kompromisszum nélkül” rendezvénysorozaton!


2011. október második hétvégéjén országosan több mint nyolcezer fiatal és még fiatalabb végzett valamilyen önkéntes munkát az ökumené jegyében hazánkban. Ez a programsorozat nem más, mint a „72 óra kompromisszum nélkül”! Mit is takar ez a cím, és egyáltalán miről is szól ez az országos akció?
Egy rövid magyarázat a cikk további részeinek megértéséhez.
A „72 óra kompromisszum nélkül” fiatalokat megmozgató, egész Magyarország területét lefedő szociális, ökológiai, fejlesztő akció. Országszerte fiatalok 5-25 fős csoportjai 72 órán keresztül (vagy rövidebb ideig) teljesítenek közhasznú feladatokat, mint például szociális intézmények, játszóterek felújítása, erdőtakarítás, ételosztás hajléktalanoknak, kulturális műsorok szervezése különböző közösségeknek (fogyatékkal élők, idősek stb…).
A rendezvényt koordináló Ökumenikus Ifjúsági Irodát a három történelmi keresztény egyház (katolikus, református, evangélikus) hozta létre a Millennium évében. Elsődleges feladata az ifjúsági területen felmerülő közös, egyházi célkitűzések realizálása. A program a három történelmi keresztény egyház ifjúsági és diakóniai (Katolikus Karitász, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, Magyar Református Szeretetszolgálat) szervezeteinek partneri együttműködésével valósul meg. A partnerek között, az említetteken kívül, olyan nagy múltú és jelentőséggel bíró szervezetek is szerepelnek, mint a Magyar Cserkészszövetség, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, vagy a Magyar Keresztény Ifjúsági Egyesület.
A kihívás teljesítése arra is rávilágít, hogy az aktív társadalmi felelősségvállalás egyben kaland is, amely örömet szerez, és nyilvános elismerésben részesül.
A fent leírtak jegyében fogtunk össze, hogy így az ősz derekán csatlakozva a 72 órához, megtisztítsuk a Somló-hegyet! Az összefogáshoz két evangélikus egyházközség (Nemesszalók-Nagyalásony-Dabrony és Somlószőlős), a Kinizsi Pál Általános Iskola Földrajz szakkörének tanulói és szüleik, a Bakonyerdő Zrt. devecseri erdészeti igazgatósága, a piliscsabai Reménység Csoport tagjai és a kilátót üzemeltető Benedek Andrea csatlakozott. Nem kevesen voltunk, hiszen a résztvevőkkel és segítőkkel együtt több mint hatvan fő dolgozott együtt ezen a csodaszép napon a Somlóért!
Bizony, az összefogás ereje nagy volt ezen a napon, mert a Gondviselés ragyogó napsütésben köszöntött bennünket szombat reggel, amikor ki busszal, ki autóval célba vette a Somlót.
A kilátónál rövid köszöntést követően a feladatok beosztása következett: a csapat egy része a somlói turistautakat takarította meg az eldobált hulladékoktól, míg a másik része a már igen rossz állapotban lévő padokat próbálta formába hozni némi csiszolással és festéssel egybekötve. Dél körül járhatott az idő, mire a csapatok befejezték a munkálatokat, és következett a jól megérdemelt pihenés: napozással, focival vagy épp a kilátásban gyönyörködve a Somló tetején.

Az Ökumenikus Ifjúsági Irodának köszönhetően az önkénteseket vendégül láttuk egy finom ebédre, melynek elfogyasztása után még beszélgettünk, napoztunk, fociztunk, egyszóval mindenki kénye-kedve szerint jól érezte magát a napsütésben. A résztvevők örömmel fogadták a kitűzőket, a legügyesebb önkéntesek pedig egy-egy multisállal is gazdagabbak lettek.
Ezúton szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik segítettek és részt vettek a szervezés bármely szakaszában. Hála Istennek nehéz felsorolni mindenkit, de azért megpróbálkozom vele! Hálás köszönet illeti:
Pethő Juditot, a Nemesszalók-Nagyalásony-Dabrony Evangélikus Egyházközség lelkipásztorát,
Benedek Andreát, a Szent István Kilátó üzemeltetőjét,
Kopf Andrást, a Somlószőlősi Evangélikus Egyházközség lelkipásztorát,
Peer Lászlót, a Bakonyerdő Zrt. devecseri erdészetének igazgatóját, valamint ez erdészet munkatársait, akik a nap folyamán segítségünkre voltak a helyszínen,
Hardi Ferencet, a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őrét,
a Kinizsi Pál Általános Iskola Földrajz szakkörös tanulóinak szüleit,
Szauter Tündét és Thomas Mercyt, a piliscsabai Reménység Csoport vezetőit.
Bízom benne, hogy az együtt töltött idő emléke mindenkiben sokáig megmarad, és ha legközelebb a Somlón járnak, örömmel mutathatják: ezt a padot én festettem! :)


Gyenes Viktor
szervező tanár,
a „72 óra kompromisszum nélkül” Veszprém megyei koordinátora



Forrás: nagyalasony-online.hu


Mi pedig köszönjük szépen
GYENES VIKTOR tanár úrnak a profi szervezést! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése