Szeretettel üdvözöljük a Nagyalásony - Dabrony - Nemesszalóki Társult Evangélikus Egyházközség hivatalos oldalán! Jó olvasást kívánunk!

2010. november 6., szombat

Levéltárrendezés

Örömmel számolhatok be a gyülekezet tagjainak, hogy Manke-Lackner Eszter lelkészasszony által szorgalmazott levéltárrendezés november első hetében elkezdődött a nagyalásonyi gyülekezetben. Kerekes Szilárd levéltáros érkezett Budapestről, hogy felmérve a nagyalásonyi, a dabronyi és a megtalált nemesszalóki iratmennyiséget, rendezze az évszázadok alatt felhalmozódott iratanyagot.


Megtalálhatóak voltak és rendezésre kerültek a régi szekrényekben és a parókia melletti raktárhelységben 300 éves anyakönyvek, több száz éves prédikációk, levelezések és befizetések.
Különleges élmény volt megtapasztalni, milyen mély és régi gyökerekkel rendelkezik a nagyalásonyi evangélikusság.


A rendezés után nagy terve a gyülekezet vezetésének, hogy egy kiállítást szervezzen a legértékesebb és legkülönösebb iratokból, valamint az, hogy kialakítson egy megfelelő helyet, az iratok tárolására. Ehhez elsősorban szekrények vásárlására lesz szükség, hogy az iratok most már méltó helyükre kerülhessenek, olyan helyre, ahol még több száz évig elérhetőek legyenek a kutatók, gyülekezeti tagok számára.
Isten segítse ezen terveink elérését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése